Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху в четвъртъ реши да представи силно оспорван

...
Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху в четвъртъ реши да представи силно оспорван
Коментари Харесай

Нетаняху настоява ултраортодоксалните евреи също да служат в армията

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху в четвъртъ реши да показа мощно оспорван законопроект  пред министерска комисия, който се стреми да призове ултраортодоксалните евреи в армията, предава " Ройтерс ".

Неговият кабинет съобщи в сряда, че Нетаняху се стреми да преодолее публичните и политическите разделения и че той приканва всички партии, които са подкрепили оферти закон в предходния парламент, да го поддържат още веднъж.

Въпросът е изключително сензитивен тази година на фона на войната в Газа и обвързваните с нея боеве по други фронтове, които нанесоха най-тежките израелски жертви от десетилетия.

Коалицията на Нетаняху включва две ултраортодоксални партии, които преглеждат освобождението от военна работа като основен фактор за задържане на своите гласоподаватели в религиозни семинарии и надалеч от военната работа, която може да сложи на тестване техните консервативни полезности.

Въпросът провокира протести сред ултраортодоксални евреи, които съставляват 13% от 10-милионното население на Израел - число, което се чака да доближи 19% до 2035 година Отказът им да служат във войни, които нормално поддържат, е от дълго време тленен ерес в израелското общество.

Икономистите настояват, че освобождението от наборна военна работа държи част от ултраортодоксалната общественост излишно отвън работната мощ , което значи възходящо задължение за обществените грижи за най-вече светските данъкоплатци от междинната класа.

21% от арабското малцинство в Израел също е значително освободено от набора , съгласно който мъжете и дамите нормално се приканват на 18-годишна възраст, като мъжете служат 32 месеца, а дамите 24 месеца.
 И тази събота антиправителствени митинги в Израел
И тази събота антиправителствени митинги в Израел

Демонстрантите желаеха освобождение на заложниците
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР